Tehlikeli Kimyasal Madde Taşımacılığı

En İyi bildiğimiz işi yapıyoruz

Tehlikeli Kimyasal Madde TaşımacılığıTehlikeli ve tehlikesiz likit kimyasal ve sıvı gazların taşınması konusundaki deneyimimiz ile tanınıyoruz ve en iyi bildiğimiz işi yapıyoruz.
Yılda 1 milyon ton taşıma kapasitesi ile yurt içinde ve yurt dışında 40.000 adet sefer organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Her anlamda güvenlik ve kalite bizim için ön sırada yer alıyor. İhtiyaca özel proje tasarımlarımızla da sektörde fark yaratıyoruz.
ISOPA sertifikalı sürücüler ile MDI/TDI taşımalar gerçekleştiriyoruz. 700’ü aşkın ekipman ile likit kimyasalların taşınmasında boya, kişisel bakım, temizlik, ilaç, organik kimya, gıda, tarım ve yapı kimyasalları gibi ham maddelerin taşınmasına katkıda bulunuyoruz.

Tüm bu ham maddeleri dünyanın çeşitli noktalarına güvenle ulaştırıyoruz.

ADR mevzuatlarına ve çevre standartlarına uygun olarak kullanılan EURO 6 çekiciler ile filo yaşımızı daima genç tutuyoruz. Yüksek güvenlikli kara tankerleri ve tank konteynerlerimiz ile kapıdan kapıya teslimat yapıyor, tüm ihtiyaçları karşılıyoruz.
Sıcak su üreten özel ekipmanlarımız ile yükleme sonrası, rota boyunca ve varış noktasında bekleme halinde ve izolasyonlu tankerlerimiz ile ürününüzü talep edilen sıcaklıkta sabit tutuyoruz.
Sürücü eğitimlerimize yüksek düzeyde önem veriyor ve düzenli eğitimlerle sürdürülebilirliği sağlıyoruz. Global standartlara uygunluğumuzu her alanda düzenli olarak sertifikalandırıyoruz ve SQAS sertifikamızı üç yılda bir güncelliyoruz.
Güvenlik ve kalite, tüm operasyonlarımızda önceliğimiz! Özellikle, müşteri ihtiyaçlarına özel olarak şekillendirdiğimiz projelerimizle sektörde fark yaratıyoruz. Yetkin ekibimizle, sizin ekibiniz gibi çalışarak işinizi en iyi şekilde destekliyoruz.

DSCF3130-3

Sıkça Sorulan Sorular

Kimyasal Madde Taşımacılığı nedir?

Tehlikeli Maddelerin Kara Yoluyla Uluslararası Taşınmasına İlişkin Avrupa Antlaşması (ADR) tehlikeli maddeyi “doğal özellikleri veya taşıma esnasındaki durumları sebebiyle genel emniyet ve düzeni, özellikle umumu önemli malların, insanların, hayvanların ve diğer canlıların sağlık ve hayatlarını tehlikeye sokan madde nesneler” olarak tanımlamaktadır. TGL Tet Global Lojistik olarak, ADR standartları çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz lojistik faaliyetlerimiz ile tehlikeli madde taşımacılığında Türkiye’deki ve Avrupa’daki tüm noktalar arası kaliteli, güvenli ve çevre dostu dolaşım sağlıyoruz. Tehlikeli madde taşımacılığı konusundaki çalışmalarımızı Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi tarafından belirlenen SQAS sürdürülebilir emniyet ve kalite standartlarına uygun olarak yürütüyoruz.

Günlük ortalama 10.000 ton likit kimyasal taşıma kapasitesine sahip, 300’ü aşkın araçtan oluşan geniş filomuz Türkiye ve Avrupa genelinde, konteyner taşımacılığında ise dünya üzerindeki tüm noktalar arası ulaşım olanağı sunmaktadır. Tamamı 316 L kalite paslanmaz çelik kromdan yapılmış ADR sertifikalı, L4BH tipi kara tankerleri ve Eurotainer markalı konteynerler ısı kontrollü ve aşınmaya karşı dayanıklı yapıları sayesinde tehlikeli maddelerin taşınmasında görev alırlar.

Kompresör ve pompa donanımlarına sahip, izolasyonlu kara tankerlerimiz üç ile beş bölmeden oluşmakta ve tek seferde altı farklı kimyasal maddeyi taşıyabilmektedir. Tankerler dişli, loblu ve elektrikli olup 15.000 ton – 25.000 ton arası yükleme kapasitesine sahiptir. Tank konteynerler ise 20.000 – 33.500 litre arası yükleme olanağı sunar. ADR sertifikalı kara tankerleri ve konteynerler Avrupa standartlarında hizmet vermektedir.

Tamamı mobil iletişim sistemleriyle donatılmış araçlarımızla müşterilerimize tüm lojistik süreci birebir takip olanağı sunuyoruz. Alanında uzman ekibimiz ve SRC 5 Tehlikeli Madde Taşımacılığı Sürücü Belgesi’ne sahip, deneyimli sürücü kadromuz ile iş sağlığı ve güvenliği yönetiminde İngiliz Standartlar Enstitüsü’nün OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Yönetim Sistemi kriterleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz.

ADR'li Taşımacılık Mevzuatına Uygun SQAS Standartlarında Tehlikeli Madde Taşımacılığı

ADR Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz lojistik faaliyetlerimizde, taşıdığımız kimyasal maddeleri olası tüm hasar ve kayıplara karşı kapsamlı koruma altına alıyoruz. Trafik ve hırsızlıktan kaynaklı maddi kayıplara karşı yapılan kasko sigortalarına ek olarak, kaskonun ihtiyari mali mesuliyetini artıran Hasar Fazlası Sözleşmesi yapıyoruz. Ayrıca Nakliye Sigortası ile taşınan üründe yaşanabilecek olası hasar ve kayıpları telafi etmeyi amaçlıyoruz.

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ve ADR Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mevzuatı ile belirlenen yasalar çerçevesinde lojistik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Araçlarımızda EURO5 ve EURO6 motor teknolojisi kullanarak, sağlıklı bir gelecek için çevresel sürdürülebilirliğe ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağlıyoruz.

Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından 1968’de yürürlüğe konulan Avrupa Antlaşması (ADR), kara yoluyla taşınan tehlikeli kimyasalların paketlenmesi ve işaretlenmesi, tehlikeli madde taşıyan araçların yapımında kullanılması gereken malzemelerin ve araçların operasyon kapsamının tanımlanması gibi teknik düzenlemeleri içermektedir. Antlaşma, tehlikeli kimyasal maddelerin çevre sağlığının ve güvenliğinin korunarak taşınmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu açıdan tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmaların, operasyonlarını ADR kurallarına uygun olarak yürütmesi önem taşımaktadır.

SQAS kara yolu taşımacılığı, aracılık yapan ve intermodal taşımacılık hizmeti veren şirketlerin performanslarını, kalite, güvenlik, sağlık, emniyet, çevresel ve kurumsal sosyal sorumluluk standartlarını belirleyen bir programdır. Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi, SQAS ile lojistik firmaların düzenli olarak denetimini sağlamakta ve sektörün hizmet kalitesini korumayı amaçlamaktadır. Bu açıdan SQAS, kimya lojistiği sektöründe önemli bir değerlendirme programı olarak kabul edilmektedir.

Taşımacılıkla ilgili hizmetlerimizin altında; Uluslararası Kimyasal Madde Taşımacılığı yapılmaktadır

Tehlikeli madde taşımacılığı nedir?

Bünyesinde kimyasal madde bulunan, yanıcı özelliğe sahip olan ürünlerin ve ham maddelerin taşınması işlemi tehlikeli madde taşımacılığı olarak adlandırılır. Tehlikeli maddelerin taşınması, güvenlik önlemlerinin maksimum düzeyde alınmasını gerektiren bir süreçtir. Ayrıca tehlikeli madde taşımacılığı süreci, doğru araçlar kullanılarak doğru yöntemlerle gerçekleştirilmelidir. Ancak bu sayede etkin ve verimli bir süreçten bahsedilmesi mümkün olabilir. Kullanılan araç ya da araçların güvenlik seviyelerinin en üst noktaya taşınması, sürücü güvenliği  başta olmak üzere taşıma hizmetinin en konforlu ve sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Tehlikeli madde ADR nedir?

ADR diğer bir deyişle “Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması”; tehlikeli maddelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeksizin, kamuya açık karayolu ile güvenli ve düzenli bie şekilde taşınmasını sağlayan uluslararası bir yönergedir. Farklı ADR tehlike sınıflarında bulunan tehlikeli maddelerin taşıması yalnızca ADR belgesine sahip olan taşıyıcılar tarafından gerçekleştirilebilmektedir. ADR; Avrupa Anlaşması ve Resmi Gazete’de yayımlanmış yönetmeliğe göre uluslararası madde taşımacılığı yapan her tür kamu kuruluşunu ve özel kuruluşu kapsar. Bu nedenle tank ile tehlikeli madde ve/veya patlayıcı madde taşımacılığı yapan araç sahipleri ADR Araç Uygunluk Sertifikası almalıdır.

Tehlikeli madde taşımacılığı nelere dikkat edilmeli?

Tehlikeli maddeler olası bir dökülme, bulaşma, sızma durumunda ambalaj dışına çıkmamaları için dikkatli bir şekilde paketlenmelidir. Tehlikeli madde taşımacılığı sırasında nem, sıcaklık ve basınç gibi konularda taşınan madde özelinde gerekli standartlar sağlanmalıdır. Taşınan tehlikeli maddenin sınıfına göre kişisel koruyucu teçhizatlar araçta eksiksiz bir şekilde bulunmalıdır. Taşıma mutlaka uygun özelliğe sahip araçlar ve gerekli yetkinliğe sahip sürücüler tarafından gerçekleştirilmelidir.

ADR kapsamında neler taşınır?

Patlayıcı maddeler ve nesneler, gazlar, alevlenebilir sıvılar, alevlenebilir katılar, polimerleştirici maddeler, kendiliğinden tepkimeye giren maddeler, duyarlılığı azaltılmış katı patlayıcılar, kendiliğinden yanmaya yatkın maddeler, suyla temas edince alevlenebilir gazlar açığa çıkaran maddeler, oksitleyici maddeler, organik peroksitler, zehirli maddeler, bulaşıcı maddeler, aşındırıcı maddeler, radyoaktif malzemeler, muhtelif tehlikeli maddeler ile nesneler ADR kapsamında taşınır. ADR anlaşması kapsamında tasarım tip onay sertifikası, üretim ve üretim yeri uygunluk sertifikası, ADR araç uygunluk sertifikası ve muayene sertifikası olmak üzere 4 farklı tür belge verilir.

Tehlikeli madde taşımacılığı kaç sınıfa ayrılır?

Tehlikeli madde taşımacılığı kapsamında taşıması gerçekleştirilen maddeler, tehlike ve risk durumlarına göre 9 farklı grupta sınıflandırılır. Bu sınıflandırma Birleşmiş Milletler Uzmanlar Komitesi tarafından yapılmıştır. Söz konusu gruplardan her birinin kendi içlerinde alt grupları bulunur. Bunların her biri insanlara, eşyalara, organizmalara ya da çevreye zarar verme riski taşıyan ve bu potansiyele sahip katı, sıvı ve gazlardır. Aralarında radyoaktif, patlayıcı, aşındırıcı, yanıcı ve boğucu özelliğe sahip madde grupları arasında görülen malzemeler yer alır.