Gıda Ürünleri Taşımacılığı
Gıda Taşımacılığı
Sirke, fındık füresi vb. sıvı gıda ürünlerinin global ağda kaliteli, güvenli ve çevre dostu dolaşımını sağlıyoruz. Gıda ürünleri lojistiğinde ısı kontrolü lojistik sürecin önemli bir parçasıdır. TET Global Lojistik olarak, ısı kontrollü “Food Grade” ISO tank konteynerlerimiz ile gıda kimyasallarının yapılarının bozulmadan taşınmasını sağlıyoruz. Ayrıca gıda ürünleri taşıyan araçların, ürün tipine uygun ısıda yıkama ve arıtma işlemlerini gerçekleştirerek bütünleşik gıda ürünleri lojistiği ve kimyasal tanker yıkama hizmeti sunuyoruz. Türkiye’deki ve Avrupa’daki tüm noktalar arası gerçekleştirdiğimiz gıda ürünleri lojistiği faaliyetlerimizi Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi tarafından belirlenen SQAS* sürdürülebilir emniyet ve kalite standartlarına uygun olarak yürütüyoruz.
Günlük ortalama 10.000 ton likit kimyasal taşıma kapasitesine sahip, 300’ü aşkın araçtan oluşan geniş filomuz Türkiye ve Avrupa genelinde, konteyner taşımacılığında ise dünya üzerindeki tüm noktalar arası gıda lojistiği olanağı sunmaktadır. Tamamı 316 L paslanmaz çelik kromdan oluşan, ısı kontrollü “Food Grade” ISO konteynerlerimiz gıda ürünleri lojistiği için özel olarak geliştirilmiştir.
Kompresör ve pompa donanımlarına sahip, izolasyonlu kara tankerlerimiz üç ile beş bölmeden oluşmakta ve tek seferde altı farklı kimyasal maddeyi taşıyabilmektedir. Tankerler dişli, loblu ve elektrikli olup 15.000 ton – 25.000 ton arası yükleme kapasitesine sahiptir. Tank konteynerler ise 20.000 – 33.500 litre arası yükleme olanağı sunar.
Tamamı mobil iletişim sistemleriyle donatılmış araçlarımızla müşterilerimize gıda lojistiğinin tüm aşamalarını birebir takip olanağı sunuyoruz. Alanında uzman ekibimiz ve SRC 5 Tehlikeli Madde Taşımacılığı Sürücü Belgesi’ne sahip, deneyimli sürücü kadromuz ile iş sağlığı ve güvenliği yönetiminde İngiliz Standartlar Enstitüsü’nün OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Yönetim Sistemi kriterleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz.
ADR Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mevzuatı çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz lojistik faaliyetlerimizde, taşıdığımız kimyasal maddeleri olası tüm hasar ve kayıplara karşı kapsamlı koruma altına alıyoruz. Trafik ve hırsızlıktan kaynaklı maddi kayıplara karşı yapılan kasko sigortalarına ek olarak, kaskonun ihtiyari mali mesuliyetini artıran Hasar Fazlası Sözleşmesi yapıyoruz. Ayrıca Nakliye Sigortası ile taşınan üründe yaşanabilecek olası hasar ve kayıpları telafi etmeyi amaçlıyoruz.
T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ve ADR Tehlikeli Madde Taşımacılığı Mevzuatı ile belirlenen yasalar çerçevesinde lojistik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Araçlarımızda EURO5 ve EURO6 motor teknolojisi kullanarak, sağlıklı bir gelecek için çevresel sürdürülebilirliğe ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağlıyoruz.
Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu tarafından 1968’de yürürlüğe konulan Avrupa Antlaşması (ADR), kara yoluyla taşınan tehlikeli kimyasalların paketlenmesi ve işaretlenmesi, tehlikeli madde taşıyan araçların yapımında kullanılması gereken malzemelerin ve araçların operasyon kapsamının tanımlanması gibi teknik düzenlemeleri içermektedir. Antlaşma, tehlikeli kimyasal maddelerin çevre sağlığının ve güvenliğinin korunarak taşınmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bu açıdan tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmaların, operasyonlarını ADR kurallarına uygun olarak yürütmesi önem taşımaktadır.
SQAS kara yolu taşımacılığı, aracılık yapan ve Intermodal taşımacılık hizmeti veren şirketlerin performanslarını, kalite, güvenlik, sağlık, emniyet, çevresel ve kurumsal sosyal sorumluluk standartlarını belirleyen bir programdır. Avrupa Kimya Endüstrisi Konseyi, SQAS ile lojistik firmaların düzenli olarak denetimini sağlamakta ve sektörün hizmet kalitesini korumayı amaçlamaktadır. Bu açıdan SQAS, kimya lojistiği sektöründe önemli bir değerlendirme programı olarak kabul edilmektedir.
Gıda Ürünleri Taşımacılığı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Gıda ürünleri taşımacılığı nedir?
Gıda ürünleri taşımacılığı ya da gıda taşımacılığı nakliye şirketlerinin özel ekipmanlar ve uzman personeller ile sunması gereken hizmetlerden biridir. Kuru gıda, konserve ve içecek gibi çeşitli ürünlerin uygun sıcaklıklarda ve saklama şartlarında bir noktadan bir başka noktaya ulaştırılması için gıda ürünleri taşımacılığı hizmetinden faydalanılması gerekir. Taşıması yapılan yük gıda olduğu için sıcaklığın yanı sıra hijyen standartlarının sağlanması noktasında da gereken özen gösterilmelidir. Gıda maddelerinin ezilmemesi, kutularının yamulmaması ve hasar almaması dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır.
Hangi gıda ürünleri taşınabilir?
Gıda ürünleri taşımacılığı kapsamında sebze, meyve, süt, süt ürünleri, et, et ürünleri, ileri işlem ürünleri ile diğer gıda ürünlerinin tümü belirli saklama ve taşıma koşullarına uymak kaydıyla taşınabilir. Gıda ürünleri taşımacılığı lojistiğin en hassas alanlarından biridir. Lojistik ve tedarik zinciri sürecinde, taşınan her ürünün özellikleri göz önünde bulundurulmalıdır. Çevresel koşullardan etkilenebilen gıda ürünleri için gereken koşullar sağlanmalı ve olası bozulmalar önlenmelidir. Taşınan gıda maddeleri özelinde uygun ortamın sağlanması sayesinde mesafeden bağımsız bir şekilde her ürünün istenen noktaya bozulmadan teslim edilmesi sağlanabilir.
Gıda ürünleri taşımacılığı sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Gıda ürünleri taşımacılığı yapılırken son derece hassas ürünler taşınır. Bu nedenle taşınan ürünlerin dayanıklılığını artıracak önlemler alınmalıdır. Belirli ısı ve nem derecelerine bağlı kalınması çok önemlidir. Taze gıda ürünlerinde düşük ısıda taşıma olarak da bilinen soğuk gıda taşımacılığı kurallarına uyulmalıdır. Gıda ürünleri taşımacılığı yapılırken iklimlendirme sistemine sahip taşıma kapları, kuru buz, ısı ve nem ölçer gibi çeşitli teknolojik ekipmanların kullanılmasına özen gösterilmelidir. Kuru buz yöntemi, dondurulmuş ürünlerin kimyasal reaksiyona girmesini önlemeye yarar.
Gıda ürünleri taşımacılığı sırasında sıcaklık kontrolü neden önemlidir?
Sıcaklık, kalite bozulması seviyesini buna bağlı olarak ürünün kalitesini doğrudan etkiler. Ayrıca Salmonella ve Escherichia Colt gibi potansiyel olarak zararlı bakterilerin büyümesine neden olarak ürün güvenliğini riske sokar. Yetersiz sıcaklık kontrolüne bağlı olarak ürünün görünümünün ya da dokusunun değişmesine neden olabilecek kimyasal reaksiyonlar yaşanması söz konusu olabilir. Bu tür istenmeyen durumlar oluşması gıda ürününün raf ömrünü belirlemekte olup gıda ürünleri taşımacılığı yapılırken ürün özelinde uygun sıcaklık kontrolünün sağlanması bu nedenle çok önemlidir.
Gıda ürünleri taşımacılığı için hangi taşıma yöntemleri kullanılır?
Gıda ürünleri taşımacılığı sırasında sıcaklık kontrolü çok önemli bir konu olduğundan genellikle sıcaklık kontrollü intermodal kargo konteynerlerinin deniz yoluyla taşınması tercih edilir. Reefer olarak adlandırılan soğutmalı konteynerler, sıcaklık izleme ve veri kayıt cihazlarının yer aldığı yalıtımlı nakliye araçları olarak sıklıkla tercih edilir. Böylece ürünün kalitesinin korunması için sıcaklık istenen seviyede ayarlanabilir. Gıda ürünleri taşımacılığında donmuş zincir, soğuk zincir ve ortam zinciri olarak farklı sıcaklıklarla donatılmış yöntemler kullanılabilir.
Çalışma Saatlerimiz
Pazartesi : 09:00 – 18:00
Salı : 09:00 – 18:00
Çarşamba : 09:00 – 18:00
Perşembe : 09:00 – 18:00
Cuma : 09:00 – 18:00
C.tesi – Pazar : kapalı